”Ei kuntaa ilman yrityksiä”
... ja jatkaisin vielä, ettei yrityksiä ilman yrittäjiä.
Suuren yrityksen johtamisesta tai työnantajana toimimisesta minulla ei ole omakohtaista kokemusta. Parista pienemmästä toiminimestä ja siitä, mitä niihin liittyy sen sijaan on.
Meidän perheessä on kaksi yritystä. Minulla oma toiminimi ja miehelläni omansa. Tällä hetkellä olemme molemmat päätoimisia palkansaajia ja yrityksiämme pyöritämme osa-aikaisesti. Perustin yritykseni 2016, siirryin päätoimiseksi yrittäjäksi 2017. Olen tehnyt yrittäjänä mm. personal training- valmennusta, ravintovalmennusta, ohjannut ryhmäliikuntaa sekä myynyt urheiluvaatteita sekä alusvaatteita.
Koronakevään 2020 pysäyttäessä kaiken, tunsin, että on "otettava happea" ja hain palkkatyötä. Jätin oman yrittäjyyteni kokonaan kesän jälkeen tauolle. Nyt 2021 alkuvuodesta 2021 olen alkanut varovasti herätellä toimintaa uudelleen henkiin. Haluan jatkossa hyödyntää enemmän verkkoa ja myös käyttää sitä osaamista, jota minulla on.
Vuodet kokopäiväisenä yrittäjänä olivat opettavaisimmat koskaan. Vaikka elämässä olen jo saanutkin kokea kaikenlaista, laittoi ammatillisesti ja työn tekemisen näkökulmasta yrittäjyys minut ns. uudelle "levelille". Olin kyllä tehnyt töitä ennenkin, mutta työn määrä yllätti yrittäjänä!
Minulle tärkeintä maailmassa ovat lapseni. Perheen ja yrittämisen yhdistäminen on välillä haastavaa. Pahimmillaan ollessani yrittäjänä havahduin näkeväni poikiani 4 tuntia päivässä, vaikka väitin heidän olevan minulle maailmassa tärkeintä. Onneksi tajusin siirtyä ajankäytössäni sanoista tekoihin, vaikka nyt tiedänkin, että vieläkin olisi voinut parantaa. En halua olla ihminen, joka pelkästään puhua säksättää päivät läpeensä. Haluan olla ihminen, joka myös tekee niitä asioita, joista puhuu. Teoillamme on kuitenkin sanoja suurempi merkitys -aina.
Olen puhunut paljon siitä, kuinka meidänkin harjoittama ”hybridiyrittäjyys” yleistyy kokoajan. Joskus vielä kuulee sanottavan, ettei tämä ole "oikeaa yrittäjyyttä". Se ei ole perinteistä yrittäjyyttä, totta. Minusta tämä tyyli työllistyä ei tee yrittämisestä yhtään vähempiarvoista. Vaatiihan tämä asenteiden muutosta ja ilokseni olen huomannut, että sellainen on jo hyvässä vauhdissa.
Ajattelen, että etenkin meidän äitien ja yrittäjyyden yhdistämistä voitaisiin vielä helpottaa. Yrittäjän on äidiksi halutessaan tiedettävä vähintään 12 kk etukäteen, millaista äitiyspäivärahaa haluaa saada. Yel- työtulo ja näin ollen yel-maksu on oltava riittävän korkealla, jotta äitiyspäiväraha ei muodostu liian pieneksi. Tämä ei varsinaisesti lisää yrittäjä-äidin halua jäädä pois työelämästä tai ylipäätään hankkia lapsia. Joskus elämässä tulee yllätyksiä ja lapsi ilmoittaakin tulostaan, eikä yrittäjä voi varautua lainkaan taloudellisesti. Toinen asia on myös se, kuinka moni äiti pystyy maksamaan yeliä äitiys- tai vanhempainvapaan aikana.
Meillä Posiolla on viime vuosina tehty hyviä päätöksiä yrittäjien hyväksi. Meillä on ammattitaitoinen elinkeinotiimi yrittäjien apuna. Päättäjät odottavat elinkeinotiimiltä näyttöjä. On tärkeää muistaa, että näyttöjä ei tule, ellei olisi yrityksiä. Väitänkin siis, että ehdokkaiksi tarvitaan lisää yrittäjiä. Yrittäjien mielipiteillä ja kokemuksilla on suuri vaikutus entistä yrittäjyysmyönteisemmän kunnan rakentamisessa.
Herättikö tekstini ajatuksia? :)
Jos olet yrittäjä ja harkitset ehdolle lähtemistä vaaleissa. Klikkaa TÄSTÄ! Suomen Yrittäjien sivuilta saat vähän lisää ajatuksia liittyen kuntavaaleihin.
-Milla
Kommentit
Lähetä kommentti